Omul și găina

 original

Ce a fost prima oară,oul sau găina?

        Răspunsul meu este următorul: ce a fost prima oară,omul sau tehnologia?        

        Deși răspunsul meu este, aparent, unul cu totul și cu totul irelevant, explicația este următoarea: într-o societate în care creierul omului a dezvoltat sisteme pe care mintea omului obișnuit de acum 200 de ani le-ar considera ”uneltiri diavolești”, tehnologia a devenit punctul de plecare al tuturor interacțiunilor, indiferent de direcția în care acestea se îndreaptă. Nu există individ care să beneficieze de minimul de resurse materiale și care să nu aibă în posesie cel puțin un telefon. Mașina a devenit un must-have, iar mersul pe jos este, pentru cei mai mulți, o adevărată corvoadă. PC-urile, laptop-urile, sunt nelipsite din cele mai multe dintre case, iar televizorul a acaparat întregul mapamond.        

       Toate cele și multe altele au devenit indispensabile din viața fiecăruia dintre noi,iar eu una admit că sunt dependentă de smartphone și internet. Nu pot concepe să nu le utilizez. Urmează partea în care voi admite, de asemenea, că acest lucru este unul cu adevărat trist. De ce? Ei bine, îi invidiez pe scriitorii secolelor trecute, pe Cervantes, de exemplu, creatorul binecunoscutului erou al morilor de vânt, care și-a scris măiastra opera cuprinzând aproximativ 2000 de pagini, cu propriile-i mâini, și nu tastând sau butonând. Îl invidiez pe Eminescu, marele poet, care, stând la umbra codrului, a devenit simbol național. Și eu pot sta, spre exemplu, la umbra nucului sau, eventual, fiind noapte, pe pervazul geamului, privind stelele, dar ar fi total nul pentru că lumina ecranului laptop-ului ar acapara în totalitate farmecul strălucirii astrelor.           

             Ceea ce vreau să spun este că tehnologia a acaparat până și cea mai mică rămășiță a romantismului moștenit de la strămoșii noștri. Eu nu consider evoluție acest demers. O poezie postată pe internet este zero, pentru că poezia este ”un donator de sânge la spitalul cuvintelor”,dupa cum a spus marele poet și filozof, Lucian Blaga, iar ”spitalul cuvintelor” este cartea. Cuvintele sunt celulele din țesutul minții, iar regenerarea lor se poate realiza doar vizitând acest ”spital” numit carte. Oamenii secolului XIX, începutul secolului XX, erau culți, erau romantici, și se bucurau de viață în toată splendoarea ei. Oamenii secolului XXI, se bucură de viață atunci când primesc like-uri pe Facebook, atunci când primesc SMS-uri, atunci când au followeri sau prieteni virtuali. Oamenii secolului XIX se plimbau, aveau întruniri unde discutau idei pe care,ulterior, le și aplicau. Ei își trimiteau scrisori pentru a comunica de la distanță, scrisori ce se compuneau prin intermediul penei și hârtiei. Omul contemporan comunică prin intermediul multitudinilor de aplicații care există în acest sens și prin intermediul apelurilor telefonice, iese la plimbare cu mașina, iar atunci când discută, cele mai multe persoane o fac stând cu ochii în telefon. Întrunirile omului contemporan constau în cele 10 minute de ”ce mai faci?” și ”bine,tu?”, iar restul de 50 în bârfă și analize cu privire la ce postează prietenii de pe rețelele de socializare și da, poate mai există și excepții, dar majoritatea are tendința de a acapara, în final, totul.           

                   Referitor la oamenii secolului trecut, se poate spune că aceștia aveau o trăsătura de aur pe care noi, oamenii de astăzi, am pierdut-o cu desăvârșire: răbdarea. Viața omului din prezent este o continua goană după nimic, un nimic pe care avem tendința de a-l transforma în absolut. În această goană după nimic, timpul este în mod incontestabil, dușmanul cel mai de temut al tuturor. Timpul este subiectiv și poate fi ori la trecut,ori la prezent,ori la viitor. Omul secolelor trecute considera timpul doar un aspect al vieții, și nu îl ridica la rang de absolut. Omul de atunci trăia în prezent și putea aștepta zile,poate chiar luni, să își întâlnească persoana iubită sau să primească o scrisoare de la aceasta. În secolul XXI, relațiile au devenit plictisitoare și monotone, iar tehnologia este principalul vinovat, orișice ați spune. A vorbi non-stop cu o persoană prin SMS-uri sau pe rețelele de socializare nu este un lucru romantic, este un lucru dezgustător pentru că nu faci decât să strici misterul revederii față în față. Orice om este diferit în realitate față de felul în care se manifestă în virtual, iar dezamăgirile nu întârzie niciodată să apară odată ce îți spune că ești frumoasă pe Facebook, iar în realitate se preface că nu te vede. Ei bine, farmecul omului vechi este acela că îi spunea că e frumoasă printr-o scrisoare, abia după ce o aborda la un dans în cadrul vreunui bal. Tehnologia a omorât romantismul, pentru că acum le spune altora că ești frumoasă, iar apoi îți spune pe Facebook că doar te-a văzut aseară, fără a-ți spune și ție acest lucru.           

                    Revenind la ideea din introducerea textului, și anume la faimoasa întrebare legată de ou și găină, se poate spune că deși oul a fost primul, așa cum și omul a fost cel care a inventat tehnologia, totuși găina este cea care a asigurat continuitatea oului,el nemaiputând exista fără ea. Așa și cu omul și tehnologia: noi am inventat tehnologia, iar tehnologia este cea care inventează omul prezentului, un individ lipsit de romantism, superficial, plictisit și care nu poate cunoaște viața așa cum este ea de fapt, pentru că telefonul vibrează încontinuu, iar SMS-ul de la el/ea o sa vină într-un final, nu trebuie să faci tu primul pas, oricât de cruntă ar fi așteptarea.

Dar oare ai tu idee cât de crunt poate fi și timpul la rândul lui?

23 thoughts on “Omul și găina

  1. Tot tehnologia ajuta gaina sa para ou proaspat, si in acelasi timp un ou sa devina mult prea repede gaina . Ce sa zic ? Timpul este doar o masura inventata de om, de fiecare depinde cum il simte si il poarta . Pup ! 😀

    Liked by 1 person

    1. Ideea este că omul se lasă controlat de propriile invenții, în loc să fie stăpân pe sine și să continue să acționeze doar în armonie cu el însuși. Omul se lasă controlat de tehnologie, de timp, și nu mai conștientizează că viața este limitată și că trebuie să o trăiască din plin și să se bucure de frumusețile pe care i le oferă aceasta. Muah!

      Liked by 1 person

    1. Aceste inventii, se presupune, ca sensul lor este acela de a castiga timp . Nu inventiile sunt vinovate de dependentele create, sunt doar masini, asa cum bine spui, si in loc sa castige timpul limitat ce-l avem bucurandu-se de really life, oamenii se adapostesc in virtual . Este mai comod si cu mai putine asteptari, dezamagiri ..

      Liked by 1 person

  2. Dacă ne luăm după Biblie, atunci trebuie să recunoaștem că întâi a fost găina. Doar Creatorul i-a dat viață și i-a trasat sarcina să se înmulțească. Dacă ignorăm aceste percepte și suntem adepții teoriei evoluționiste, tot găina trebuie să fi fost prima, doar că rolul Creatorului e preluat de natură.

    Liked by 1 person

  3. Se pare / se spune că tehnologia a existat înainte de apariția noastră pe pământ. Iar dacă mă uit la evoluția vieții și a omului de azi, aș putea crede că tehnologia a ajutat la extincția vieții de pe pământ, pentru a renaște în condițiile unei vieți în perfectă comuniune cu natura. Pe care, din nou nu o mai luăm în seamă, așteptând… o nouă extincție?

    Liked by 1 person

    1. O extincţie, de data aceasta, la nivel mintal. Omul regresează, în loc să evolueze, pentru că se foloseşte în mod abuziv de tehnologie şi nu îşi mai foloseşte mintea aşa cum ar trebui. Noi ne-o folosim aici şi în alt fel decât dând scroll pe newsfeed-ul Facebook-ului, dar pentru mulţi, acest lucru a devenit deja un hobby care a înlocuit activităţi cu adevărat utile, precum studiul,cititul, şi a schimbat mult percepţia oamenilor cu privire la ceea ce înseamnă cu adevărat comunicarea.

      Like

      1. Dacă privești cu atenție în jur, vei observa că, o cădere în masă a tehnologiilor avansate, ne-ar aduce undeva, într-o perioadă a feudalismului (ca stil de producție), ceea ce nu ar mai permite susținerea vieții, căci suntem deja mult prea mulți pentru a putea supraviețui fără tehnologie!
        În ceea ce privește comunicarea, eu personal am ales să comunic electronic doar prin blog și prin poșta electronică. Celelalt sisteme, desi le cunosc, mi-au rămas departe, căci prefer să pot vedea de aproape chipul interlocutorului! 😉

        Liked by 1 person

  4. Din fericire pentru noi, o parte bună (şi frumoasă) a vieţii am petrecut-o secolul trecut, partea în care omul visează cel mai mult şi trăieşte cel mai intens, căci încă de la primul cuvânt rostit, trecând prin primii paşi făcuţi şi continuând cu jocul copilăriei dublat de primele examene ale vieţii, am parcurs (secolul trecut) baza drumului pe care mergem azi. E drept, ne-am modernizat din mers, căci sincer, când au apărut primele PC-uri, mă uitam cu jind la cei ce le aveau şi ştiau să le manevreze. Mai apoi, acum, deja sunt sătul… .
    Găina a fost prima, aşa cum mama este mereu înaintea copilului. Dacă am privi lucrurile într-o ordine inversă, mercând pe firul acestei existenţe, am ajunge la acel primum movens despre care noi am mai vorbit.
    Altfel, aşa, ca să vezi firea omului, “mă bucur” de oprirea curentului (când se întâmplă) căci îmi dă posibilitatea să citesc şi să scriu mai mult, mă lasă să defilez prin pozele puse prin diversele sertare ale casei, dându-mi “like” singur, în minte şi suflet pentru momentele frumoase pe care am ştiut să le trăiesc.
    Zi senină să fie la voi, la malul mării! [flower]

    Liked by 1 person

    1. Copilăria este menită să fie o perioadă fără griji, fără probleme, o perioadă în care te bucuri de viaţă fără a şti de fapt ce implică ea. Copiii de astăzi au probleme existenţiale şi, ce este mai rău, au conturi pe site-urile de socializare, unde şi le expun,iar cel mai trist lucru este că părinţii nici nu cunosc aceste lucruri. De unde rezultă ideea mea, că până la urmă, tot oul face găina, şi nu invers!

      P.S.: Este demonstrat ştiinţific faptul că oul a fost primul.
      O zi frumoasă,de asemenea!

      Like

  5. Răspunsul meu e altul : mai există OM sau doar TEHNOLOGIE ?
    Că, ceea ce a fost, contează mai puţin. E jobul istoricilor să-şi bată capul cu asta. Important este prezentul şi, într-o mică măsură, propria abilitate de a ne proiecta (măcar) secunda următoare.

    Liked by 1 person

    1. În momentul de faţă există omul dependent de tehnologie, iar în viitor va exista doar omul acaparat de tehnologie. Totuşi, orice inovaţie devine la un moment dat nulă, aşa că mai poate exista speranţa că omul viitorului se va trezi şi va realiza că o viaţă conectată la aparate nu este o viaţă pe deplin reală!

      Like

      1. No offence (July ştie că dacă am ocazia de a fi critic nu ezit s-o fac- deh, om bătrân, înrăit de ani), dar eu nu văd o diferenţă semnificativă între “dependent” şi “acaparat de”.

        Liked by 1 person

      2. Dependența se poate trata, pe când acapararea este un proces ireveresibil care se raportează la o majoritate. Astăzi nu sunt majoritari cei care au în posesie un televizor, spre exemplu, dar în viitor ei vor predomina. Cât despre părerile contra, ele sunt binevenite! A accepta ceva fără a pune măcar puțin la îndoială acel ceva este o caracteristică specifică minții mediocre. O seară frumoasă! 🙂

        Like

  6. Pfuuuuaaaiii… cât de nesimţit pot fi !!! 👿 Succes în blogging ! Deşi, vei constata şi tu că opinia lui Vlad Tăuşance (nu cred să fi auzit de el, e cel din spatele campaniei online a lui Iohannis) este cât se poate de reală : ” bloggingul din România (suferă de) : orgolii mari, inflație de păreri avizate și zero disciplină”.

    Liked by 1 person

    1. Mulțumesc! Unul dintre motivele pentru care mi-am făcut blog este întocmai acela de a căpăta experiență în a comunica şi a mă descurca atunci când sunt pusă în postura de a răspunde atitudinilor negative de care a pomenit Vlad Tăușance.

      Like

  7. Frumos scris! Felicitari,Maria! Hai sa vedem si partea buna a lucrurilor.Tehnologia moderna ne ajuta sa comunicam cu persoane pe care nu le stim din viata reala,dar avem afinitati in gandire si gusturi comune.Nu as fi putut citi ceea ce ai scris daca nu era tehnologia asta…..Totul este sa nu abuzezi de ea,sa nu iti petreci viata doar la telefon si in virtual.Ma intristeaza ca vad multi tineri care nu pot respira fara iphone,stau cu tine de vorba si butoneaza neincetat,neascultand de fapt ceea ce spui. In viata este nevoie de echilibru in tot ceea ce facem,sa citim,sa vorbim,sa comunicam in real,dar si partea informativa pe care o luam din virtual.Toate astea ar trebui sa ne imbogateasca viata,sa ne dezvolte personalitate si sa ne faca placere,fara a uita sa traim in real….in rest,tot ce este prea mult,strica … Zi frumoasa iti doresc cu bucurii si veselie. 🙂

    Liked by 1 person

  8. Odată cu avansarea tehnologiei, s-au uşurat multe dintre “treburile” care ocupau mult din timpul unei zile. Se pare că nu prea ştim ce să facem cu el, cum să îl gestionăm. Şi, în mare parte, da, preferăm butoanele (de la telecomandă, de la laptop, etc) în locul filelor de carte sau în locul unei plimbări prin parc. Dar… sunt cazuri şi cazuri.

    Liked by 1 person

  9. Este un adevar trist faptul ca suntem dependenti de tehnologie. Eu tind sa cred ca acesta este doar inceputul, pe de alta parte observ ca cei mai multi dintre noi constientizam ca tehnologia asta nu este intocmai benefica mintii noastre; pierdem timp, clipe frumoase, iar copiii nostri nu mai au copilarie. In cazul asta nici nu mai conteaza daca oul sau gaina, omul sau tehnologia:)))

    Liked by 1 person

Leave a comment