Defecţiune tehnică

Sunt persoana cea mai potrivită atunci când vine vorba de a da sfaturi (atunci când mi se cer, desigur). Însă, atunci când este cazul să aplic eu însămi ceea ce i-am sfătuit pe alţii să facă, sunt opusul a tot ce înseamnă raţional. Am momente când fac nişte alegeri atât de pripite şi lipsite de orice sens, încât ajung să mă întreb ce rost are toată experienţa mea de până acum, ce sens are să mai citesc şi să învăţ pentru a-mi dezvolta capacitatea intelectuală, din moment ce sunt praf (este expresia cea mai potrivită în acest context) din punct de vedere emoţional şi este lipsit de logică absolut tot ceea ce fac din perspectiva asta.
Gândesc şi totuşi greşesc. Şi e frustrant, pentru că nu mă pot abţine. Vreau să spun nu atunci când ştiu că trebuie în mod clar să răspund negativ, însă creierul meu pare să se afle într-un alt corp decât al meu în astfel de momente, pentru că răspunsul este da fără niciun fel de asentiment (pe moment).
Obişnuiam să cred că întodeauna trebuie să faci ceea ce te face fericit. După care, am realizat că, uneori, fericirea ta costă fericirea altcuiva, aşa că am decis că cel mai bun lucru pe care îl poţi face în momente de răscruce este să alegi ceea ce este corect sau, măcar, ceea ce crezi că este corect. Acum, definiţia fericirii este scrisă cu caractere mici, undeva pe la sfârşitul dicţionarului explicativ al emoţiilor mele, iar corectitudinea, din nefericire, este un teritoriu neguros şi plin de obstacole pe care mă simt incapabilă să le depăşesc.
Iluzia fericirii costă mai mult decât fericirea însăşi, pentru că nu costă doar timp, ci şi sentimente. Sentimente false. Costă principii şi costă energie. Îţi fură sufletul şi, în final, ţi-l vinde. Totul se pierde, inclusiv tu însuţi. Încă un om furat de oameni…

4 thoughts on “Defecţiune tehnică

 1. Traieste asa cum iti place ,in limitele in care nu ii ranesti pe ceilalti….asa imi spunea mama,cadva…Tu ai un suflet frumos,Maria, esti un om frumos in interior ca si in exterior.Nimeni nu a spus ca viata e usoara,dar merita traita…..Si stiu ca tu vei trai frumos. ❤

  Like

 2. Esti abia la inceput de drum; lucrurile se vor schimba , pe masura ce calatoresti pe drumul asta serpuit,numit viata, inveti stuff si cistigi experienta.. Ai sa vezi in 5-10 ani cind te uiti inapoi, cit de mult te-ai schimbat. Important e never to give up hope. Ai un suflet frumos si sunt convinsa ca iti vei crea o viata la fel de frumoasa.

  Like

 3. Fericirea? Hmm, la ora asta, după ce am muncit fizic toată ziua, betoane, târnăcop, roabe, pot spune că fericirea este un fruct pe care dacă l-ai gust, cu vreme în urmă ori mai de curând, ţi-l doreşti mereu la masă. Vezi, să continui în regimul de horticultură, mă întrebam şi azi, uitându-mă la merii mei plini de flori, pentru care motiv am grijă de ei un an de zile (săpaţi, stropiţi, tunşi, udaţi) dacă-mi rodesc doar pentru câteva săptămâni, doar pot cumpăra mere de oriunde.
  Ei, dar tot eu m-am gândit, pot cumpăra de oriunde, dar nu-s ca ale mele, chiar dacă ar fi crescuţi merii în grădina reginei Angliei, Aşa-i şi cu fericirea, aşteptăm mereu semne de la cei din jur pentru a încerca să fim fericiţi, mulţumindu-le şi lor cumva pentru starea adusă. De fapt, fericirea, care nu are unitate de măsură, e starea în care sufletul poate coborî liniştit în inimă fără ca aceasta să simtă “cuţite”, e starea în care inima bate în aceeaşi măsură cu creierul fără ca acesta din urmă să simtă că a pierdut raţiunea.
  Fericirea este trăirea scumpă, inestimabilă, ce nu poate fi găsită, dacă vrei “cumpărată”, decât în lucrurile simple. Gândesc că cea mai potrivită formă gramaticală pentru fericire este cea a imperativului “fii fericit/ă”, urmată de prezentul “sunt fericit/ă”, Celelalte forme sunt, din nefericire, doar căutări ale fericirii.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s