De ce nu voi mai merge la proteste

RTEmagicC_the_day_01.jpg

Zilele acestea, am luat parte la protestele care au avut loc în Iaşi. Este minunat câţi oameni s-au moblizat şi au ieşit în stradă. Dacă în prima seară am fost aproximativ o mie, aseară am fost cel puţin 3000. Am mărşăluit prin tot oraşul timp de două zile, scandând şi blamând, escortaţi de jandarmerie, aplaudând de fiecare când trecea o ambulanţă şi strigând în speranţa că suntem auziţi. 

Da, am fost auziţi. Oamenii ieşeau de la balcoane şi ne susţineau. Presa, de asemenea, ne-a înconjurat şi ne-a filmat de parcă erau la spectacol. Şi, dacă stau să mă gândesc bine, chiar erau. 

Cu toate că a fost extraordinară mobilizarea oamenilor şi curajul lor de a ieşi (deşi a fost nevoie de o asemenea tragedie pentru a se întâmpla, într-un final, şi asta), realizez că s-a ieşit degeaba. De fapt, nu s-a ieşit degeaba, ci mulţi au ieşit degeaba. 

Mulţi dintre protestatari s-au alăturat doar ca să fie şi ei acolo. Unii nici măcar nu ştiau de ce este lumea revoltată. În prima seară, când toată lumea striga pentru demisie, aud din spatele meu vocea unui tânăr, întrebându-se pe sine ori pe cei din jur: “Demisia cui?”. M-am uitat la el urât şi m-am uitat degeaba, că el oricum râdea. Era amuzant, din perspectiva lui, să fie acolo. Mulţi dintre protestatari, de asemenea, râdeau. Eu nu am putut să râd. Prea puţin îmi venea să râd. Mă treceau fiorii şi îmi venea să plâng când mă gândeam că a fost nevoie ca atâtea suflete să moară pentru a se face în sfârşit ceva. Dar cu cine să faci? Oamenii nici măcar nu ştiu pentru ce au ieşit. M-a întrebat cineva de ce s-a ieşit abia acum, că doar mor oameni în fiecare zi şi, după părerea sa, nu a fost o aşa mare tragedie ce s-a întâmplat, că doar au murit şi mai mulţi oameni de atât. Nu am putut să-i răspund şi cred că a fost o decizie raţională faptul că m-am abţinut. Pentru că nu ai ce să îi spui unui tânăr care nu cunoaşte ce este aceea empatie. Chiar nu ai. El nu va înţelege, orişice i-ai spune, dacă nu simte ceea ce i-ai spus. 

Şi tocmai asta este. Mulţi dintre cei care au ieşit, nu au ieşit din empatie, nu au ieşit pentru că într-adevăr îi doare ceea ce s-a întâmplat. Mulţi au ieşit pentru că a ieşit Bucureştiul şi s-au gândit să fie solidari, de parcă aşa ceva nu se putea întâmpla oriunde. Dar asta nu e nimic, pe lângă faptul că s-a ieşit, în primul rând, pentru spectacol, iar asta, mai ales, în a doua seară. În prima seară, pot spune că am simţit într-adevăr spiritul unei revolte sincere, dornice de schimbare, pentru că în prima seară nu s-a organizat un eveniment în acest sens. Ne-am mobilizat aproximativ 30 sau 40 de studenţi şi am mers în Piaţa Unirii, de unde am plecat spre celelalte campusuri studenţeşti, unde ni s-au mai alăturat, după cum v-am spus, sute de alte persoane. 

A doua seară, în schimb, cu toate că protestul a luat o mai mare amploare, mulţi oameni erau doar de decor. Nu ştiau pentru ce sunt acolo. Aveau pe faţă celebrele măşti Anonymus, vuvuzele, fluiere, steaguri şi pancarte. Ceea ce este cel mai trist e faptul că, dacă în prima seară se cerea demisia, care, până la urmă, s-a şi înfăptuit, în seara asta oamenii chiar nu mai ştiau de ce sunt acolo. Mulţi dintre tineri vorbeau între ei că “bă, da’ noi pentru ce mai ieşim, că ăla şi-a dat demisia, primaru’ la fel, aşa că care mai e rostu’?”. Vedeţi voi, ei în toată revolta au văzut demisii şi partide corupte. Aşa că nu înţelegeau care mai e scopul. 

De altfel, probabil aţi văzut la TV sau pe feisbuc că se încearcă o manipulare a protestanţilor. Vă spun că este adevărat. A existat un grup de oameni (în prima seară nu era) care a îndrumat întregul protest. Traseul a fost acelaşi ca în seara precedentă, doar că lozincile, de data asta, s-au îndreptat împotriva bisericii. Cred că ştiţi deja că Iaşiul e plin de aşa ceva. La una dintre bisericile din campusul studenţesc, unii dintre protestari au încercat să oprească lumea pentru a huidui biserica. Din fericire, oamenii şi-au văzut de drum şi au mers mai departe. Cu toate astea, lozincile îndreptate împotriva bisericii nu conteneau să se mai oprească: “Vrem catedrale, nu spitale” (şi da, chiar vrem, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i hulim pe cei care mai au credinţă), “Jos Patriarhul” (ceea ce este cam imposibil), “BOR impozitat” (de acord şi aici). Ar fi fost bine dacă oamenii şi-ar fi canalizat ura faţă de BOR doar în mod verbal. Ar fi fost bine. Dar, mânaţi de cei din faţă, protestatarii au mers în faţa mitropoliei (unde se adună lumea la Sfânta Parascheva) şi la una dintre bisericile din oraş, o construcţie superbă care datează de pe vremea lui Ştefan cel Mare, şi care acum este monument istoric, unde au început să huiduie, să fluiere şi să înjure. Din fericire, eu am plecat în momentul în care situaţia a degenerat în ceva urât. Eu nu pentru asta eram acolo.

Oamenii nu au o ţintă anume. Ca de obicei, ei sunt mânaţi spre ceva impus de alţii, nu de propria lor voinţă. Am citit în această dimineaţă un articol cu privire la protestul din Iaşi şi în legătura cu cei care l-au dirijat aseară. Se pare că sunt fiii unor lideri din partidul domnului cu coloană doar oficială. Că o fi aşa sau nu, eu nu voi mai participa, căci eu vreau schimbare, nu dirijare în turmă. 

E frumos că ne-am mobilizat. E extraordinar. Dar atâta timp cât mulţi nu ştiu nici măcar de ce sunt acolo şi nu ştiu nici măcar cu ce se ocupă Guvernul sau Parlamentul şi de ce există această înverşunare împotriva lor, cred că se iese degeaba. Am văzut multe pancarte pe care scria “#Educaţie”. Unde a fost acea educaţie aseară, când lumea s-a lăsat mânată spre a huidui monumente istorice? Faptul că sistemul de educaţie este aşa cum este, adică la pământ, nu înseamnă că şi noi trebuie să ne comportăm în aceeaşi măsură. Tocmai asta se vrea, iar anarhia e ultimul lucru de care România are nevoie. 

Tinerii din Colectiv, poliţistul din coloana oficială, pasagerii elicopterului prăbuşit în Siutghiol, avionul prăbuşit în Apuseni, Ionuţ, copilul mâncat de maidanezi, violatorii, autostrăzile şi drumurile desprinse dintr-un scenariu de război, armata prea puţin instruită, sistemul de învăţământ care mai mult ia decât oferă, spitalele prea puţin dotate cu cele necesare, mentalitatea înapoiată a oamenilor, Mass-Media plină de aparenţe, politicienii cu averi nejustificate şi, mai ales, corupţia: PENTRU ASTA AM IEŞIT. Nu am ieşit pentru patriarh, nu am ieşit pentru că sunt prea multe biserici, că la fel de bine ar putea fi multe biserici şi la fel de multe spitale, dacă banii ăia ar ajunge unde trebuie. Dar nu, corupţia oamenilor din sistem e mult prea mare pentru ca asta să aibă loc şi de aceea avem nevoie de o schimbare. Am ieşit în stradă pentru o schimbare, nu pentru scandal şi, mai ales, nu pentru că nu aveam ce face în casă. 

Din păcate, nu voi mai ieşi până când majoritatea nu va şti ce vrea. Este inutil, atâta timp cât cei mai mulţi care ies se lasă mânaţi de cei din faţă, fără a avea un anume scop. Dar asta nu înseamnă că mă dau bătută. Din contră, lupta abia acum începe. 

“The day we give in is the day we die”-Goodbye to Gravity. 

28 thoughts on “De ce nu voi mai merge la proteste

  1. Strigătul străzii e ca o ploaie rapidă de vară, doar înmoaie ţărâna, nu astupă şi crăpăturile. Vezi tu, Maria, protestul ţi-a fost lecţie de viaţă, ai simţit pulsul celor care întâi au ieşit cu bună credinţă, iar mai apoi, jocul celor care agită, din rea credinţă.
    La Colectiv rănile au fost multe, cele mai multe la exterior, în schimb în stradă, din nefericire, ies deseori (puţini, dar instruiţi pentru agitare) cei care ard mocnit, ucigător, în interior. Şi aici vorbesc de ura celor fără niciun ţel, de cei care numai în astfel de momente îşi pot manifesta trăirile anarhice pe care şi le înăbuşe, zi de zi, într-o societate normală.
    Omul sfinţeşte locul, e un dicton perfect valabil de sute şi sute de ani, iar cei care ştiu să-şi “sfinţească” locul în care muncesc şi trăiesc, indiferent de vremuri, vor fi mereu apreciaţi.
    Să ai o zi bună în târgul Ieşilor!

    Liked by 1 person

    1. Zilele acestea m-au marcat şi m-au făcut să realizez şi mai mult de ce este nevoie ca generaţia mea să preia frâiele. Ce s-a întâmplat mă motivează şi mai tare să învăţ şi să devin ceea ce mi-am propus, pentru ca toţi cei ce se fac vinovaţi să plătească, iar ţara să se schimbe. Nu va fi uşor, dar este abia începutul.
      Aseară m-a enervat teribil faptul că mulţimea se lăsa atât de uşor manipulată de cei din faţă care erau în mod evident trimişi acolo cu un scop. Nu voi mai ieşi în zilele următoare pentru că nu are rost să militez alături de oameni care nu ştiu nici măcar ce vor. Îmi voi vedea de drumul meu şi sunt sigură că, într-o bună zi, voi face ceva. Acum, tot ce pot face este să sper că cei care au puterea de a fi voci vor reuşi să producă măcar o schimbare. Nu SCHIMBAREA, ci doar o schimbare spre mai bine. Schimbarea… ei bine, va mai dura ceva până va veni.
      O zi frumoasă şi dumneavoastră!

      Liked by 1 person

  2. Si daca tot lumea “nu stie de ce iese pe strazi” , tu inteligentule de ce nu ii inveti?!? De ce nu ii ajuti sa stie de ce ies pe strada?

    Like

    1. Dacă dumneavoastră până la vârsta asta nu aţi învăţat cum trebuie să vă formulaţi opiniile, fie ele şi contradictorii, cu siguranţă nu pot veni eu să vă învăţ de ce nu este normal să huliţi Patriarhia în loc să huliţi Parlamentul.

      Like

      1. Maria, daca toti cei inteligenti ar raspunde asa cum i-ai raspuns tu lui DDD93, tara asta n-ar mai avea nici o sansa. Ai dezamăgit multa lume cu acest articol. Si da, eu voi merge in continuare la proteste pt a fi alaturi de ce care stiu pt ce ies in strada. E normal ca tara sa reacționeze asa, atat timp cat nimeni nu s-a preocupat de educatia acestei natii de 26 de ani. Cred ca tărie că noi, cei “autoeducati”, avem datoria de a le raspunde cu bine celor rai, noi trebuie sa fim exemplu pt ei.

        Like

      2. Eu nu scriu ca să stârnesc admiraţie sau ca să dezamăgesc, ci scriu pentru mine. Aleg să împărtăşesc ceea ce scriu pentru că în felul ăsta aflu şi cei gândesc ceilalţi. Desigur, schimbul de opinii contradictorii nu se poate face decât civilizat. Ori, dacă până la vârsta de 22 de ani, după cum sugerează acel 93 din nume, nu ai învăţat cum să te adresezi dacă ai o opinie contradictorie, îmi pare rău, dar eu nu sunt datoare să îţi răspund (vorbind strict de DDD93). Da, răului se răspunde cu bine. Dar aici vorbim de impertinenţă şi lipsă de educaţie, ori eu nu sunt maică-sa ca să-i tolerez aşa ceva. Sunt deschisă la orice fel de părere şi la orice formă de dialog, atâta timp cât totul decurge în mod civilizat.
        Acum că m-am justificat, cu toate că nu era cazul, nu pot spune decât că vă urez succes în zilele următoare la proteste. Eu am ales să nu mai ies şi e strict ceea ce vreau eu, nu ce vreau şi pentru alţii, aşa că nu prea înţeleg de unde atâta dezamăgire. E doar o opinie.
        P.S: Văd că în nume aveţi şi Botoşani. Dacă de acolo sunteţi şi aţi participat la protestele de acolo, nu la cele din Iaşi, vă invit la Iaşi să vedeţi de ce nu mai vreau să ies. De asemenea, vă invit să ascultaţi părerile celor care au mai fost, eventual să le citiţi pe grupul de pe Facebook “Eşti din Iaşi dacă…”. Veţi vedea că nimeni nu spune altceva decât ce am spus şi eu.
        O zi frumoasă vă doresc!

        Like

    2. Poate pentru ca nu toti au abilitati de lideri, dar asta nu inseamna ca suntem tampiti, cretini, fara coloana vertebrala. In mod clar nu am iesit in strada pentru a da foc la icoane si a-mi bate joc de credinta, pentru a huli un partid sau altul-toate is la fel, au aceleasi reguli protective pentru membrii ei; am iesit in a doua seara pentru ca in prima am lucrat…si-am ramas socat de lozinca cu cine nu sare, nu vrea schimbare/ ole, ole… Felicitari pentru articol – pentru cei contra lui, cititi fratilor, cititi… si treziti-va, selectati ce este bun, ce ne va ajuta pe toti in viitor!!! va recomand si mesajul lui Tudor Chirila, desteptati-va. Huligani si hoti avem deja, nu mai vrem.

      Like

  3. Tocmai din motivul ca tu intelegi ce se intampla ar trebui sa iesi. Prin decizia ta de a nu te implica vei aduce o pierdere manifestatiei. Vigilenta la cine e in frunte si ce se scandeaza. Trebuie discutat si creat un program cu ce ne dorim! Nu plimbare!

    Like

    1. Eu am ieşit în prima seară, când oamenii au ieşit pentru că într-adevăr asta au simţit, nu pentru că le-a dictat cineva. Mobilizarea a durat undeva pe la 10 minute. Protestul de ieri, dar şi cele care mai urmează, sunt organizate. Şi tocmai aici e diferenţa. Dacă oamenii simţeau într-adevăr lucrurile pentru care urlă scandând, ieşeau indiferent de momentul zilei. Erau acum pe stradă şi cereau ce este al lor. Eu sunt doar o voce, din miile care au ieşit. Şi prea puţini, din păcate, prea puţini ştiu ceea ce vor. Suntem la un nivel atât de jos încât lumea nici măcar nu realizează ceea ce se întâmplă.
      Nu vreau şi nici nu pot să iau parte la un protest lipsit de substanţă. Îmi pare rău.

      Like

  4. Avem nevoie de oameni ca tine. Din pacate, cred ca din aceasta cauza nu s-a ajuns niciodata la nimic. Oamenii inteligenti stau in casa pentru ca sunt prea satuli de ce se intampla afara, intr-adevar e frustrant sa iesi afara, sa incerci sa protestezi pentru o tara mai buna si sa vezi ca majoritatea nici nu stiu de ce sa afla acolo. Dar noi, care stim… de ce sa stam in casa si sa lasam prostimea sa isi faca de cap? Cum sunt alti influentati negativ, la fel de bine putem sa incercam, macar, sa ii facem sa inteleaga scopul manifestarilor si ce este cu adevarat important in tara aceasta. E greu, dar trebuie! Schimbarea porneste de la noi, daca nu reusim sa ii facem pe cei de langa noi sa inteleaga…. atunci cine va face asta? Vor ramane cu aceleasi idei in cap pentru ca nimeni nu se chinuie sa le explice, iar asta e masa usor de manipulat de care se folosesc cei de sus. Nu e indeajuns sa postam si sa speram ca ei vor vede si vor intelege. Si nu ma intelege gresit, am fost si eu aseara acolo si am simtit aceeasi frustrare ca si tine.

    Like

    1. Apreciez!
      Da, oamenii au nevoie de tineri asemenea nouă, care înţeleg ceea ce se întâmplă şi ştiu că nu poţi ieşi în stradă doar pentru că asta fac toţi. Am fost dezamăgită aseară, extrem de dezamăgită. Nu doar că ne-am plimbat prin întreg oraşul, dar atmosfera a fost dezolantă. Oamenii erau mascaţi, în Tudor s-a băgat muzică, iar lumea râdea de parcă eram la circ. Or, eu nu pot râde. Nu atunci când ştiu că au murit oameni şi că ăsta este motivul principal pentru care ne-am mobilizat. La un moment dat, situaţia degenerase atât de mult împotriva bisericii, încât părea că pentru asta se ieşise, nu pentru a-i blama pe cei vinovaţi. Nu pot lua parte la aşa ceva. Eu sunt doar o voce, dintre miile care au fost în toată ţara. Pentru moment, a ieşi la protest nu mi se pare o soluţie.
      Toată stima pentru cei care ies şi susţin lucrurile care merită într-adevăr susţinute, dar eu mă retrag de pe stradă.

      Like

  5. și ți-ai strâns jucăriile si ai plecat acasă ? 🙂
    – un articol subiectiv si se simte si frustrarea/supararea – dar daca te gandesti mai bine – se protesteaza impotriva sistemului corupt, BOR face parte din acest sistem – care absoarbe miloane de la stat – si nu da nimic inapoi (implicati in spalari de bani murdari / defrisari de paduri / niste aroganti ca nu vor sa ingroape mortii pana nu le dai 500 lei) si zecile de mii de biserici – daca acesti bani ar fi fost folositi sa fie platiti bine functionarii publici – si s’ar fi investit in educatie (civica, culturala, etc ) – poate nu se ajungea aici

    partea proasta e ca nu ai intels tu nimic – si aceasta haita de hoti nu are nimic in comun cu credinta 🙂 – e doar o afacere de familie

    Like

    1. Ok. Se pare că dumneavoastră aţi înţeles mai bine decât mine, aşa că vă urez succes la protest, cu toate că a început de mai bine de o oră, iar dumneavoastră nu sunteţi acolo.
      P.S: Este normal să fie un articol subiectiv. E opinia mea şi nu am impus-o nimănui, doar am împărtăşit-o.

      Like

  6. Maria, eu ma bucur ca tu ai vazut dincolo de entuziasmul (laudabil!) tinerilor iesiti in strada sa-si strige nemultumirile. E minunat ca incepe sa se destepte constiinta civica dar e scarbos ca sunt niste “specialisti” priceputi in manipulare care profita de lipsa de informare si de inocenta celor care au neglijat aspectele socio-politice si le induc (fara ca acestia sa-si dea seama macar) niste idei din care ei vor trage profit iar noi vom ramane cu paguba. Nu, nu-mi fac iluzii ca “ne-am luat tara inapoi”, mi-e teama ca va urma ceva mai urat decat ce am trait pana acum. Si eu doresc o schimbare radicala, nu mai am mult timp sa ma bucur de ea, dar nu cred ca vocea strazii, o voce dezorganizata si care nu si-a cristalizat concret doleantele, poate sa impuna cine sa ne conduca altfel decat prin vot, dar un vot in cunostinta de cauza, nu doar din simpatie sau fiindca a fost cumparat.
    Sa ai un viitor mai sigur si mai frumos!

    Like

    1. Din păcate, noi, tinerii, oricât entuziasm am avea în a schimba ceva, vă spun cu regret că îl avem degeaba (cel puţin în momentul de faţă). Există prea multe rămăşiţe comuniste printre noi, rămăşiţe care au funcţii de conducere, partide, dar, mai ales, reprezintă majoritatea în faţa noastră, a celor care într-adevăr ne-am săturat.
      Mă uitam la protestul de alaltăieri cât de uşor dădeau tonul celorlalţi. În jurul meu se striga orice, numai nu ce trebuie. Iar tinerii nici măcar nu realizează că sunt manipulaţi. Termenul de “manipulare” pare scos din teoriile conspiraţiei. Nu realizează că este ceva real şi că ei sunt victime ale acestui fenomen. Mă întrebau cei cu care am fost de ce tac, în timp ce ei strigau “Jos Patriarhia”. Tăceam nu pentru că legătura mea cu religia e una prea mare şi că îmi era frică de consecinţele punitive. Nici vorbă de aşa ceva. Tăceam pentru că nu pentru asta ieşisem. Nu ăsta era scopul pentru care am ieşit în stradă.
      Ne lipseşte puterea de discernământ şi, din cauza asta, aşa cum aţi spus şi dumneavoastră, nu prea văd să se înfăptuiască nicio schimbare în bine, ba din contră. Mi se pare că suntem prostiţi aşa, pe faţă, cu ambalaje frumos colorate, cu termeni pompoşi ca “alegeri anticipate” sau “tehnocraţie”. Oamenii nu ştiau pentru a cui demisie scandează, d-apăi să ştie ce sunt astea?! Le place doar pentru că sună altfel, atât de rău am ajuns.

      Liked by 1 person

  7. Am strigat in ’89, am plans pe strazi in ’89, am fost “golan” in ’90. Si ce daca? Cei care nu au facut ce am facut eu, sunt pe val. Pentru ca au stiut sa profite de naivitatea celor din strada. Pentru ca au stiut ce si cum sa fure, in asa fel incat sa fim acum la cheremul lor. Poate cei nascuti dupa ’89 vor fi mai norocosi, vor reusi sa vada adevarul din spatele minciunilor spuse, poate vor reusi sa vada si sa fie suficienti de curajosi sa spuna ce este de spus. Poate…
    Imbratisari, Maria!

    Liked by 1 person

    1. Eu nu mi-am pierdut speranţa. Din contră, mi-am întărit-o. Însă, a ieşi în stradă, în momentul de faţă, nu mi se mai pare o soluţie. Cel mai bun lucru pe care îl pot face tinerii este să înveţe din greşelile trecute, dar, mai ales, să înveţe cele necesare pentru a deveni competenţi. Doar aşa poate fi înlocuită rămăşiţa comunistă. Eu asta voi face.
      Îi admir pe cei care ies pe stradă şi îşi susţin în continuare punctul de vedere, dar pe cei care ies doar ca să se afle în treabă nu pot să fac altceva decât să îi condamn.

      Like

  8. Bun, demisia, demisia si alegeri anticipate. Lucru care este o mare prostie. Pai daca ar fi sa fie cine ar candida din nou? Cine ar fi cei ce s-ar pune in capul listelor? Nu tot cei care sunt acum Tot Ponta, Antonescu, Gyuri, Pista, Zgonea, etc ar fi cei alesi. Si atunci pt ce acum in prag de iarna sa se arunce in vant cu milioane de euro? Sau poate ca unii politicieni chiar asta doresc. Caci ori alegeri, inseamna bani, multi bani. Care bani mai pot trece si dintr-un cont in altul. Nu?

    Like

    1. Da. Explicaţi-le asta şi celor care ies în stradă şi strigă doar pentru că asta li se dictează să strige. Cu toate că e în zadar, pentru că spiritul de turmă e mai puternic decât vocea adevărului.

      Like

  9. Draga Maria,

    Imi aduc aminte de anii ’80, cand, in presa comunista de atunci, era infierat cu orice ocazie Occidentul.
    De fapt Lumea Libera, caci nu lipsea din critici nici Orientul Indepartat. Aici vreau sa ajung. In acei ani ’80, erau stiri aproape saptamanale despre revoltele stundentesti din Coreea de Sud. Nu doar in presa scrisa, ci si in cele 30 min de Telejurnal de la TV. Chiar ma intrebam, ce-o fi cu studentii coreeni(liberi) de se bat( la propriu, am vazut nenumarate imagini) cu politia? Aflasem ca intrarea la facultate la ei era, cel putin atunci, extrem de dificila, iar universitatile competitive. Nu aveau de invatat? Stiam ca stundentii coreeni dispuneau de casetofoane, de blugi, de rujuri bune, de tigari fine, ceea ce noua, studentilor romani, ne era inaccesibil. Si atunci?
    Ei bine, pe atunci cred ca se forma societatea civila coreeana. Iar acum uite unde a ajuns Coreea.
    Liderii ei de acum sunt acei stundenti care ieseau in strada atunci.
    Nu as fi comentat pe marginea postarii tale daca nu ar fi vorba in ea de o renuntare. O renuntare este o slabiciune. Indiferent de motive. Daca nu ma crezi, incearca sa te justifici ( in imaginatia ta) lui Isus,
    Vezi ce crezi tu ca ti-ar raspunde. E un exercitiu bun pentru toata lumea.

    Like

    1. Faptul că nu mai merg la protest nu este o renunţare. Din contră. Protestele noastre au luat amploarea unor circuri teribiliste unde nimeni nu îşi strigă oful, ci doar repetă ce li se dictează din faţă. Am mers la protestele pentru gazele de şist în Mangalia şi am mers cu drag, pentru că erau civilizate, dar, mai ales, noi chiar credeam în cauza pe care o susţineam. Ce se întâmplă acum e doar circ.
      Nu am de ce să mă justific în faţa nimănui, decât a mea. Sunt la Facultatea de Drept cu un scop: acela de a deveni parte a schimbării, pentru că eu cred cu tărie că o astfel de schimbare, ca cea pe care o vrem noi, nu se face doar în stradă, cât se face, mai ales, pornind de la propria persoană.
      P.S: Nu prea am înţeles ultima parte.

      Like

  10. Orice schimbare incepe din interiorul fiecaruia si cu legislatia. Atat timp cat legislatia permite unui penal sa candideze pe o functie si nu exista criterii clare pentru cei ce pot face parte din legislativ, execvutiv, administratie, vor fi abuzuri. Legea si constiinta, acestea aduc schimbarea si sa nu uitam atitudinea. Ma bucur ca ai reactionat la tragedie si asemenea ca nu esti in strada acum cand protestele sunt confiscate de oportunisti si manipulatori.

    Liked by 1 person

Leave a comment