Cea mai grea etapă în procesul de întreprindere a unei activităţi este începutul. Atunci când mă apuc să scriu aici, mă gândesc destul de mult la felul în care urmează să modelez cuvintele-n frază astfel încât să sune bine. De altfel, atunci când mă apuc să fac orice altceva, aşa cum am spus, cea mai grea parte este începutul. Restul, în schimb, vine de la sine.
Este sfârşit de vară, aer de toamnă, iar viitorul este incert şi nu ştiu cum va arăta. Ştiu doar că urmează un nou început. Voltaire a spus că cele mai dureroase perioade din viaţa unui om sunt atunci când cunoaştem un om şi atunci când îi spunem adio. Doare să cunoşti un om pentru că aparenţele, de multe ori, înşală, iar omul este un adevărat labirint de incertitudini, dar, mai ales, contradicţii, şi doare să îţi iei adio pentru că, după asta, ştii că urmează un nou început, marcat de aceleaşi incertitudini şi contradicţii.
Cu toate astea, suntem făcuţi astfel încât să facem faţă acestor începuturi pentru că, până la urmă, fie că vrem sau nu, ele fac parte din ceea ce înseamnă să fii om. Ce ar fi omul fără schimbare? Schimbarea este un element imperios în viaţa fiecăruia dintre noi, iar a stagna în monotonie şi dezgust nu este viaţă, este supliciu. Dar, aşa cum am spus, schimbarea doare. Doare să te desparţi de un om, doare să ştii că o va lua pe o altă cale decât a ta, după mulţi ani în care nu aţi mers decât împreună, dar, mai ales, doare să nu ştii dacă a meritat sau nu.
Una dintre învăţămintele pe care le-am sustras din lecţiile pe care viaţa mi le-a dat este aceea de a nu avea regrete. Cu toate astea, uneori am senzaţia că regret. Şi poate chiar o fac. Dar imediat mă întreb: am fost fericită atunci când am făcut acel lucru? Atunci a meritat, iar regretele sunt de prisos, indiferent dacă, aparent, a fost o greşeală. Aşa că, în continuarea paragrafului anterior, aş adăuga că totul merită, atâta timp cât te face fericit. Dar, atunci când nu te mai face şi persistă în a deveni mai mult dăunător decât benefic, nu mai merită şi vine momentul ăla dureros în care trebuie să spui stop.
Ceea ce nu înţelegem noi, oamenii, este faptul că orice durere, oricât de insuportabilă ar fi, va trece. Pentru orice ne-ar durea, există o pastilă, indiferent dacă durerea este sau nu fizică. Se numeşte timp. Dacă am ştii să îl apreciem mai mult, am realiza cât de benefic este. Dar nu, noi alegem să-l pierdem fie lamentându-ne, fie tratându-l superficial, de parcă ar fi nelimitat. Dacă am realiza cât de scurt este totul şi cât de mult merită viaţa, poate nimic nu ar mai durea atât de tare.
Dar suntem oameni. Suntem incerţi, suntem plini de contradicţii şi ne doare.
Nicio persoană din viaţa noastră nu este întâlnită la voia întâmplării, mai bine spus, prin persoanele cu care interacţionăm, indiferent de mod şi timp, ne desăvârşim, altfel, gândesc eu, am fi tentaţi să credem că viaţa este o continuă zbatere pe marea vieţii în încercarea de a naufragia frumos. Interacţiunea cu alte persoane dă sens vieţii noastre, practic, nu trăim degeaba, modelăm, lucrăm, schimbăm şi înfrumuseţăm pe cei cu care socializăm, indiferent de formă, mergând până la viaţa de cuplu chiar. La rândul lor, fără să ne dăm seama, schimbă câte ceva în noi, în cazul de faţă, la tine, producând şi solidificând o maturizare absolut necesară în vederea următorului pas.
Se zice că de obicei oamenii regretă multe din lucrurile făcute, deşi, în general, regretăm lucrurile pe care nu le-am făcut la timpul lor.
Să ai o zi faină, Maria!
LikeLiked by 2 people
Regretam deciziile, timpul nu ne face mai intelepti, doar ne invata sa stam departe de ce ne face rau.
LikeLiked by 1 person
Şi asta nu face parte, printre altele, din arta de a fi înţelept?
LikeLike
Nu, ne face doar precauti.
LikeLiked by 1 person
Şi a fi precaut nu înseamnă să fii cumva înţelept? Chiar şi conform DEX-ului, a fi înţelept înseamnă a fi prevăzător, chibzuit, stăpânit. Hmmm 🙂
LikeLiked by 1 person
Chibzuit, stapanit…eu am spus doar o insusire ceea ce nu le contine si pe celelalalte doua.
LikeLiked by 1 person
Ba da, când eşti precaut înseamnă că te gândeşti înainte de a face ceva, adică, mai exact, chibzuieşti şi te şi stăpâneşti. 😛
LikeLiked by 1 person
Ai luat examenul la rationament! :)))
LikeLiked by 2 people
Din păcate, va fi certificat abia peste 4 ani. :))
LikeLiked by 2 people
E drept că orice început e însemnat, din start, cu un viitor sfârşit.Partea bună e că se întâmplă şi invers. Uite, luna septembrie, de pildă. Înseamnă sfârşit de vară darrrr… început de şcoală.Nu ştiu alţii cum sunt dar eu, făcând o statistică, am constatat că mereu am iubit începuturile, începuturile merită toate sfârşiturile. Început interesant să ai, Maria ! 🙂
LikeLiked by 2 people
❤
LikeLiked by 1 person
Sunt fan al scriitorului George RR Martin pentru că a creat eroii romanelor sale fără a-i încadra în buni şi răi. Oamenii sunt şi buni şi răi. Afectează în mod pozitiv viaţa unora şi negativ a altora. Dar noi toţi suntem influenţaţi de ceea ce trăim, de ceea ce întâlnim în viaţa noastră. Poate caracterul nostru ar fi schimbat şi noi n-am fi atât de bun sau răi precum suntem dacă unii oameni n-ar fi existat în viaţa noastră. Cât despre iubire, e adevărat că atunci când iubim vrem să dureze o veşnicie şi încă o zi, dar de multe ori se schimbă faţa acestei iubiri şi nevoile pe care sufletul nostru le are. Dacă eşti norocos ai pe cineva alături care se schimbă în ritm cu tine, se dezvoltă în aceiaşi direcţie şi aşa oamenii rămân împreună mereu. Dar nu toţi sunt norocoşi. Dar se spune că e mai bine să fi iubit şi să fi pierdut decât să nu fi iubit niciodată. Experienţa iubirii nu poate fi înlocuită cu nimic. Durerea face parte din viaţă, dar şi vindecarea la fel.
LikeLiked by 1 person
Îmi cer scuze pentru întârzierea cu care răspund, dar abia acum, uitându-mă la comentarii, am văzut şi frumoasele dumneavoastră cuvinte.
Durerea face parte din viaţă şi cred că, fără ea, nu am fi nimic. Pentru că ea ne învaţă, dar mai ales, ne defineşte. Iar oamenii chiar nu pot fi încadraţi în buni sau răi, căci ce ar fi omul fără păcatele sale?! 🙂
Aţi ales nişte cuvinte frumoase şi pline de înţelepciune, pentru care vă mulţumesc.
LikeLiked by 1 person