Nimicuri de milioane

Suntem proşti.

Nu pot să încep altfel decât făcând această constatare.

Cu toţii suntem extrem de proşti. Nimeni nu e exceptat.

Şi ca să nu muriţi şi mai proşti, vorba românului, haideţi să vă zic şi de ce am constat eu treaba asta.

Faza e că nu ştiu cu ce să încep, cu noua grădina zoologică de la capăt de ţară, pe numele ei Vama Veche, unde se presupune că vin toţi săracii, dar ţăranul cu Porsche nu conteneşte să se urce pe trotuar, fiind beat mort şi băgându-şi-o în barmaniţele care-i cereau banii pe cafea? Cu cocălărimea din Mamaia care a făcut ca încasările dintr-un club să ajungă la peste 750000 de lei, deşi se presupune că suntem vai de capul nostru la capitolul economie? Sau cu idioţii ăia de azi-dimineaţă la care s-a uitat tot poporul, care n-au făcut altceva decât să-şi dea pumni în gură şi pentru asta s-au cheltuit peste 300 de milioane de dolari? Nici dacă trăia Einstein acum şi elabora în direct teoria relativităţii nu se uitau atâţia oameni şi, mai ales, nu plăteau atâţia bani ca să-l vadă de-aproape (preţul unora dintre biletele la meci a ajuns şi la 500000 de dolari).

Buuuun. Să încep în ordinea în care le-am enumerat pe cele de mai sus.

gunoaie_vama_veche_67119800

Ştiţi voi toate articolele alea care deveniseră virale, despre cât de mult s-a stricat Vama în ultimii ani şi despre cât de nasoală e lumea care vine? Ei bine, articolele alea-s extrem de pe bune şi nu vă minte nimeni cu nimic. A fost cel mai oribil 1 Mai în Vamă la care am mers vreodată, din punct de vedere al atmosferei şi ambientului. În primul rând, au fost mult prea mulţi oameni într-un spaţiu extrem de mic, iar în al doilea rând, au fost extrem de multe animale, şi prea puţini hingheri. Au fost multe animale, majoritatea sălbatice, care n-au ţinut cont de faptul că se află printre oameni şi n-au făcut altceva decât să se bată, să se sfâşie ca idioatele, pentru că, deh, sunt animale, şi nu ştiu să facă altceva decât să acţioneze cu instinctul primar, nu ştiu ce este aceea civilizaţie, nu ştiu ce este aceea vorbă. Ştiu doar să se bată şi să ţipe ca proastele, iar a te plimba pe la orele dimineţii prin Vamă în aceste zile, a fost cu adevărat o provocare pentru oricine. Să nu mai spun de tonele de gunoaie pe care animalele le-au lăsat după ce s-au călcat în picioare şi după ce au râgâit ce-au îngurgitat pe parcursul nopţii pe care au numit-o “distracţie”.  Salvare pentru fetele bete, ioc, hingheri pentru animalele care se bat, ioc, dar măcar a fost ANAF-ul prezent, iar ăia de la baruri mai mult au tastat pe casa de marcat decât au servit clientela. Deci, next year, adio 1 Mai în Vamă. Veniţi în Vamă, dar nu în perioada asta. Mai bine cheltuiţi banii pe o vacanţă în jungla amazoniană, vă ajunge tot atât, dar măcar animalele din jurul vostru nu vor mai purta numele de oameni. Singura parte bună a acestui 1 Mai:

IMAG0504[1]

Acum, despre Mamaia nu pot să vă spun decât că de fiecare dată când am fost nu am făcut decât să îmi doresc să fiu acasă sau, eventual, în Vamă, unde e mult mai bine şi frumos (dacă nu e 1 Mai, desigur). Că e plin de curve, ţigani şi bătrâni, asta e ceva deja clasic şi bine cunoscut. Că toată prostimea asta beneficiează de sume colosale deşi nu au făcut nimic pentru a contribui la evoluţia societăţii într-un sens mai bun şi nu fac altceva decât să ducă o viaţă sedentară în care totul se rezumă la nevoile primare, asta, la fel, se ştie. Că banii în România se cheltuiesc pe orice altceva mai puţin investiţii folositoare, la fel, ştiţi şi voi! Aşa că mai are rost să intru în detalii şi să vă spun cât de scârbită sunt de faptul că atunci când vine vorba să dăm din buzunare pentru a ajuta oamenii cu adevărat nevoiaşi sau, pur şi simplu, să contribuim cu sume pentru un scop cu adevărat util, românii noştri, ăştia de i-au băgat în buzunar patronului de la clubul ăla de rahat, unde a venit şi a behăit Loredana Groza, peste 750000 de lei, nici măcar nu se sinchisesc să se ascundă?! Oricum, au cheltuit degeaba atât. Fără şeful lor, mascota de la circ, acum aflată la închisoare, ce s-a întâmplat acolo nu se poate numi petrecere, doar plimbare pe centură.

646x404

Şi acum, fraţilor, explicaţi-mi şi mie, de ce idioţii ăia de azi-dimineaţă la care s-a uitat toată lumea şi care fac o treabă pe care oricare dintre noi cu puţin antrenament o poate duce la bun sfârşit, sunt multimilionari şi, după acest meci, sunt şi mai multimilionari? Păi, ia să ne apucăm cu toţii să ne batem, mă, frate, vreau şi eu să câştig bani din asta. De ce aş mai depune atâta efort pentru a învăţa, pentru a intra la o facultate, a ajunge cineva, cu un salariu nu în milioane de dolari, ci în milioane de lei vechi, când ăia, Lolek şi Bolek (nu le-am reţinut numele şi mi-e lene să caut pe Google) câştigă sume colosale doar din bătaie?! Auzi, bilete de 500000 de dolari! Cu banii ăia, hrăneam pe puţin 1000 de familii din Africa, unde, cică, foametea nu are soluţie, sau îi ajutam pe cei din Nepal, loviţi de cutremur. Da, ştiu, sunt mult prea idealistă, dar realitatea zilelor noastre este extrem de dureroasă, aşa că profit de posibilitatea de a visa, atâta timp cât mai este gratis.

Deci nu, oameni buni. Chiar nu mi se pare normală faza cu meciul. E bătaie de joc faţă de întreaga clasă muncitoare, care se chinuie de la lună la lună să supravieţuiască, în pofida faptul că, ei bine, ea chiar depunde efort. Când ăla care se plimbă mereu cu milionul de dolari după el, că el e campion mondial la bătaie, are o dată pe lună (sau poate nici atât) un meci şi aia e, are suta de milioane asigurată şi nu face nimic mai mult din ce poate face un animal, un căţel, o găină, ci pur şi simplu se bate.

Îmi menţin ideea de la începutul articolului. Suntem proşti. Suntem la fel ca în urmă cu 5000, 10000 de ani, când încă trăiam în peşteri. Nu ni s-a schimbat decât habitatul. În rest, instinctele primare sunt cele care ne domină şi vor continua să ne domine, căci altfel, nu-mi pot explica cele de mai sus. Nu-mi pot explica cum oamenii încă se pot bate fără motiv, cum încă nu realizăm că facem parte din societate şi trebuie să ne comportăm ca atare, cum încă aruncăm cu bani pe lucruri inutile, fără să cunoaştem valoarea muncii, cum lumea încă se bucură de spectacole violente precum boxul, la fel ca oamenii Evului Mediu sau Antichităţii, care se bucurau de execuţii sau de bătăi în arene.

Suntem înconjuraţi de nimic şi ne afundăm din ce în ce mai tare.  Dar până ne-afundăm de tot, vă salută băiatu’ ai cărui pumni au câştigat azi-dimineaţă, în nici 2 ore, 180 de milioane de dolari.

floyd-mayweather-showoff-money

8 thoughts on “Nimicuri de milioane

 1. Nu ştiu ce să zic, chiar nu ştiu. În ultimile două săptămâni am fost rupt de realitatea cotidiană, cel puţin de cea mediatizată. N-am intrat pe facebook, n-am urmărit ştirile şi n-am fost plecat în locuri aglomerate, în spaţii unde să mă întâlnesc cu “evadaţii” despre care spui tu. Mi-am văzut liniştit de grădină şi de solar, am mai pus nişte piersici şi mi-am reparat câteva unelte, căci nu pot vorbi despre update când pui coadă la cazma. 😀 Aaaa, am văzut şi vreo trei documentare pe History, ca să nu rămân în urmă cu partea de cultură, chit că nu-mi trece zi fără să citesc ceva.
  Iar acum întrebare: în ce ţară, epocă şi anotimp se petrece ce povesteşti tu? 😛 Vai, nici nu-ţi dai seama cât de bine e să te rupi uneori de trendul nebun a celor ce cred că-s normali.
  O săptămână frumoasă să fie la voi, Maria!
  p.s Singurul contact cu netul a fost blogosfera, aici încă se mai păstrează bunul gust şi gustul bun. 🙂

  Liked by 1 person

  1. Aveţi dreptate. Cel mai bine e acasă! Când eram în Vamă alaltăieri, tot ce îmi doream era să fiu acasă, în patul meu drag, cu o carte în braţe. Nu doar că distracţia ar fi fost garantată, dar aş fi evitat şi aventurile de care am avut parte. Măcar există şi o parte bună, aceea că am avut subiect de articol! 😀
   Şi eu mi-am propus ca în perioada asta să mă detaşez de ceea înseamnă Facebook. Nu mai am niciun chef de el şi, mai ales, îmi consumă şi timp, timp pe care l-aş putea folosi într-un mod mai constructiv. Numai că eu nu cred că mă voi apuca să pun piersici… Nu de alta, dar nici nu ştiu cum arată o cazma!
   O săptămână minunată şi dumneavoastră!
   Şi ca să vă răspund la p.s., nu ştiu cât bun gust şi gust bun a avut acest articol al meu, cert e că m-am enervat rău de tot pe lume, de unde şi ostilitatea cu care l-am scris! :))

   Liked by 1 person

  1. Hahaha :)))) Deci, clar, nu mă pricep la a face publicitate, sunt prea sinceră!
   Potecuță, e frumos în Vamă, dar nu când e plină, așa cum a fost zilele trecute. Vama e perfectă vara, în timpul săptămânii, când nu sunt gunoaie, doar nisip și valuri.

   Like

 2. Am fost in Vama anul trecut in august..tot o nebunie a fost.Imi imaginez cum a fost si acum.Imaginea pe care ai prezentat-o se potriveste cu poza pusa pe blog,oameni plimbandu-se printre gunoaie..E dureros sa vezi asa ceva,mai ales pentru cei care locuiesc acolo….Aceeasi imagine o poti vedea si la munte,dupa ce au trecut sute de turisti pe acolo lasand “amintire” dovada “distractiei” lor…Indolenta si nepasare,caracteristica lumii in care traim…..Cred ca ti-a trecut starea nervoasa,asa ca iti doresc o seara frumoasa,Maria. Te imbratisez cu drag. 🙂

  Liked by 1 person

  1. Nu ştiu cât de mult i-au afectat gunoaiele pe localnici, având în vedere încasările pe care le-au avut. Cert e că, dimineaţa, peisajul era tare dezolant, chiar deprimant.
   Aşa este, chiar aveam nervi atunci când am scris cele de mai sus! :)))
   Mulţumesc şi, cu puţină întârziere, vă urez o zi minunatā!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s