Ipocrizie

De-obicei adaug titlul unei postări abia după ce o finalizez. Astăzi, în schimb, primul lucru pe care l-am scris a fost titlul. Să vă mai spun şi de ce?

Ieri a avut loc un atentat despre care tot mapamondul este la curent şi care ne-a lăsat pe toţi cu gura mască.

Bă, voi v-auziţi ce spuneţi? De ce v-a lăsat mască?! Că cică pretindeţi că e cel mai mare atentat la libera exprimare din secolul XXI.

Hai că mă faceţi să râd, deşi nu e tocmai contextul potrivit pentru aşa ceva! Da, au murit 12 oameni, şi este îngrozitor că trăim într-o astfel de societate, unde religia încă mai are puterea de a manipula masele şi de a le îndobitoci. Da, e oribil că de la nişte simple caricaturi care nici măcar nu erau amuzante (şi nu mă refer doar la cele cu arabi) s-a ajuns aici. Şi da, e oribil că acest lucru a avut loc în plină capitală europeană, în Paris chiar, în Franţa anului 2015, o ţară unde libertatea de exprimare este totul.

Dar, oameni buni, de ce sunteţi şocaţi? Eu asta nu pot să înţeleg, de unde atâta ipocrizie şi stupefacţie la auzul celor întâmplate? Voi încă nu v-aţi prins că democraţia şi libertatea de exprimare sunt încă termeni în mare parte abstracţi şi că încă nu s-a ajuns la o punere în aplicare concretă a lor? Şi spun “încă” pentru că am speranţa că va avea şi acest aspect o finalitate.

Şi totuşi, acte de îngrădire a libertăţii de exprimare au loc în fiecare zi, doar că nu în Franţa. Exemplu: dacă faci mişto de Holocaust eşti acuzat că eşti nazist şi eşti sancţionat legal. Dar dacă faci mişto de ţigani, ehehehe, toată lumea râde! Da, păi, dacă ar fi să ne raportăm la mentalitatea arabilor, şi rromii ăştia ai noştri ar fi trebuit să meargă la Paris, în urma caricaturilor care i-au înfăţişat pe parcursul timpului, şi sâc! Să le fure francezilor piesele din turnul Eiffel, că tot sunt făcute din oţel de la Reşiţa. Ce-ar mai fi?

Şi că tot vorbim de libertate de exprimare, o utopie la care mulţi se închină fără niciun fel de fundament bine definit, să-mi spună şi mie cineva unde este acest drept atunci când, în cursul orelor de la şcoală, elevii încearcă să-şi exprime păreri, dar care sunt îngrădite de profesori sub ameninţarea unei note proaste sau, din contră, cu replici jignitoare şi cu caracter defăimător? Unde este libertatea de exprimare aici şi unde sunt cover-urile de facebook cu “Je suis elev şi mi se încalcă dreptul la liberă exprimare” ?

Ştiţi, până la urmă, concluzia e următoarea: nimănui nu-i pasă decât dacă e vorba de chestii promovate, aşa cum a fost atentatul de ieri, televizat şi pomenit în toată mass-media. Însă, astfel de atentate au loc în fiecare zi, dacă nu prin asasinate, prin acţiuni violente, prin schimbul de replici cotidian, nu numai în raportul elev-profesor, ci chiar şi în cel angajat-anagajator, şi nu numai. Să nu mai spun de partea politică, unde, deşi se presupune că suntem de 25 de ani o ţară democratică, tot nu ai voie să spui nimic rău de partid, că se află, şi ăla eşti.

Toţi sunteţi Charlie, şi bravo vouă, că până la urmă suntem oameni şi compasiunea şi empatia sunt aspecte care ne definesc. Dar de ce nu puteţi fi Charlie şi prin fapte, nu doar prin articole şi statusuri pe Facebook? De ce nu vă ridicaţi pentru dreptul la libertatea de exprimare pe care îl consideraţi atât de mult îngrădit şi nu vi-l înşusiţi? Sau de ce n-aţi fost Charlie şi când românii noştri au fost ucişi prin Italia cu pretextul că erau ţigani?

Şi ca o a doua concluzie, nu spun decât atât, că în Franţa anului 2015, o ţară cam cu 100 de ani în faţa României din punct de vedere al dezvoltării, o ţară în care astfel de evenimente ar trebui prevenite din timp având în vedere tehnologia care se presupune net avansată,  s-a demonstrat nu doar incapacitatea autorităţilor de a stăpâni o astfel de situaţie de criză, ci şi un nivel foarte ridicat de aroganţă, prin simplul fapt că au dovedit că nici nu se gândeau că în tărişoara lor s-ar putea întâmpla aşa ceva.

Ceea ce s-a întâmplat, e o lecţie pentru toată lumea, şi anume că orice e posibil, indiferent cât de mare şi tare te-ai crede, şi că lumea este încă dominată de ignoranţă, o ignoranţă care ieri s-a transpus în moartea a 12 persoane.

Şi ca să închei frumos şi în ton vesel, ca să nu pară totul atât de sumbru, vă spun ceva care pare desprins dintr-un banc, dar care totuşi, este adevărat: Tiberiu Niţu, procurorul general al României, a declarat astăzi că ţara noastră ar fi pregătită să facă faţă unui astfel de atac. Eu nu zic decât “Doamne fereşte şi păzeşte”, căci ca la noi, la nimeni.

Dumnezeu să le ierte pe cele 12 persoane ucise şi pe noi, de atâta nepăsare şi ipocrizie!

1359612099presa

17 thoughts on “Ipocrizie

  1. De peste 2500 de ani a fost inventată democrația, și încă ne luptăm să-i dăm o formă acceptată și acceptabilă. Unde putem vedea o adevărată putere a poporului? Căci ea este vizibilă numai declarativ! Un fel de “noi vrem egalitate, dar nu pentru căței!” .

    Îmi place cum ai scris!

    Liked by 1 person

  2. De ce vor toti sa fie Charlie, adica niste jurnalisti lipsiti de moralitate si nu vor sa fie niste cetateni europeni toleranti si impartiali? Da, plangem cele 12 victime, ca sunt “de-ai nostri”, dar nu ne pasa de milioanele de musulmani jigniti de asa zisa “libertate a presei”, asa cum nu-i plangem nici pe copiii arabi, palestinieni ucisi fara rost de evrei doar fiindca au alta religie. Ai dreptate, suntem ipocriti si ne lasam manipulati si invrajbiti.Adica toti musulmanii astia au fost buni sa asigure cresterea natalitatii si mana de lucru in Occident iar acum, fiindca sunt prea multi si ne deranjeaza, vrem sa le punem toate relele in carca? Bine ca sunt europenii niste ingeri care merg cu bratele pline de flori prin toata lumea si asigura prosperitate tuturor amaratilor! Bravo, fata, ai zis bine ce ai zis!

    Liked by 2 people

    1. Și chiar și noi, românii, am fost de nenumărate ori neîndreptățiți nu doar de francezi, ci și de englezi și italieni, dar niciunul dintre cei care acum se dau mari apărători ai dreptății nu s-au răzvrătit contra nedreptății la care erau supuși chiar ei, ci au stat și au tăcut mâlc, iar acum, fiind un eveniment care a acaparat întreaga lume, suntem brusc revoltați și ne apărăm drepturile.
      Mulțumesc!

      Like

  3. Nu-mi place. Ok, o să-mi spui, “Dar când pisici ţi-a plăcut ţie ceva?”. Ei, da, mi-au mai plăcut. Postarea asta însă nu are în niciun fel ideile conturate. E o formă cu fondul alandala.
    Cât despre ipocrizie, draga mea… poftim, citez din tine : “(…) este îngrozitor că trăim într-o astfel de societate, unde religia încă mai are puterea de a manipula masele şi de a le îndobitoci.” şiiii … “Dumnezeu să le ierte pe cele 12 persoane ucise şi pe noi, de atâta nepăsare şi ipocrizie!”

    Like

    1. O,da. Chiar vreţi să intrăm în contradicţii legate de religie? Nu spun decât că, din punctul meu de vedere, una e religia, alta e credinţa. Prima se manifestă la nivel colectiv, a doua se manifestă la nivel de individ, iar eu nu am spus că nu cred în nimic, am spus doar că religia e un mare rahat care nu are decât ca scop să manipuleze prostimea. Şi nu numai, dar nu o să intru în detalii aici.
      Şi chiar nu văd ce e “neconturat” şi “alandala”… Dacă tot ne place să criticăm, măcar să o facem în mod constructiv, nu doar de dragul de a o face! Zic şi eu! 🙂

      Liked by 1 person

      1. Din punctul tău de vedere, poate. Dicţionarele, limbajul consacrat, spun altceva. Sigur, fiecare dintre cele două cuvinte, în contexte date, post avea şi alte nuanţe. Dar nu era cazul textului tău. Acolo sensul cuvântului religie era cel din DEX.

        Like

      2. RELÍGIE, religii, s. f. 1. Ansamblu de idei, sentimente și acțiuni împărtășite de un grup și care oferă membrilor săi un obiect de venerare,
        CREDÍNȚĂ, credințe, s. f. 1. Faptul de a crede în adevărul unui lucru; convingere, siguranță, certitudine.
        Unde e diferenţa între ce spune DEX-ul şi ceea ce am spus eu?

        Liked by 1 person

      3. Citesc și eu acum definiția și ce să zic … ? Vrei să ai dreptate ? Perfect : ai dreptate. E genul de dialog pe care evit să-l duc mai departe. Și nu fiindcă cel mai deștept cedează. Departe de mine gândul de a afirma așa ceva. Consideră că sunt bătrân și obosesc repede.
        Și-mi fac mea culpa admițând că a fost o impolitețe din partea mea să nu mă limitez la a lăsa doar un comentariu în care să te felicit pentru c-ai ales să ataci acest subiect. Un subiect pe care au fost destui cei ce, deși știau ce e și cum e văzut în Franța Charlie Hebdo încă dinainte de toată povestea asta, ce știu ce e și cu ce se mănâncă atât povestea Orientului Mijlociu dincolo de Șeherezada, ce cunosc date și au o idee despre fenomenul numit „islamizarea Europei” și da, și dintre exegeții libertății de exprimare, au ales să nu se atingă considerând că își vor prinde urechile în el. Și am apreciat și modul în care ai pus problema libertății de exprimare la nivelul elevilor în raport cu profesorii deși, mă gândesc că aici ai omis să aduci vorba despre bac. Că acolo se roagă lumea de ei să se exprime și, ciudat și de neînțeles, refuză să se folosească de această sfântă libertate de exprimare

        Liked by 1 person

      4. Ignoranţa mi-e cel mai mare duşman şi încerc pe tot posibilul să o evit, astfel că niciodată nu aş folosi nişte termeni fără să ştiu ce înseamnă. Aşa că eu nu vreau să am dreptate, eu am dreptate! 😀 Cel puţin aici, că poate prin alte părţi am mai greşit, ce-i drept.
        Cât despre partea cu libertatea de exprimare la nivelul elevilor în raport cu bacul, am în minte un articol care vizează exact acest aspect, dar pe care îl voi scrie după bac, pentru a nu exista comentarii vis-a-vis poziţia de pe care îmi voi da cu părerea.
        Sper să nu ne batem “virtual” până atunci, ca să putem comenta împreună acest subiect!

        p.s.: Mulţumesc pentru aprecieri! 🙂

        Liked by 1 person

    1. Au apărut atâtea teorii şi adepţi ai teoriei conspiraţiei, încât încă puţin şi Dan Brown va aduna un întreg material pentru o nouă carte a aventurilor lui Robert Langdon. Sincer, nici nu ştiu ce să mai zic. În timp, poate, va ieşi la suprafaţă ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Până atunci, noi să fim sănătoşi! 🙂

      Like

    1. @abisurile, CIA, Mossad, tot aia. se dorea schimbata opinia publica in Europa pentru noi campanii militare in Orientul Mijlociu.

      Like

Leave a comment